Huis ontruimen na overlijden?

Vraag een gratis woningontruiming offerte aan en vind een geschikte woningontruimer in de buurt. De aanvraag is gratis en zonder enige verplichting.

Nu bereikbaar.


Huis ontruimen na overlijden

Na het overlijden van een dierbare komt er veel op u af. Eén van de taken waar uw hoofd misschien nog niet naar staat, is het ontruimen van het huis na het overlijden. Toch is dit belangrijk, zodat het huis zo snel mogelijk weer verkocht of verhuurd kan worden: zo bespaart u veel kosten voor de huur of hypotheek.

Vraag hier een gratis offerte aan!

U ontvangt zo snel mogelijk een offerte op maat. Op deze pagina leggen we uit hoe een ontruiming na een overlijden eraan toe gaat. We geven u tips en aandachtspunten, en leggen bovendien uit hoe de ontruimers te werk gaan.

Professionele ontruimers: respectvol en discreet.

Het ontruimen van een huis na het overlijden van een ouder, grootouder of vriend is een emotioneel zwaar proces. Omdat er bij een overlijden vaak haast achter de ontruiming zit, is het aan te raden om hiervoor de hulp in te schakelen van een professionele ontruimer.

Een vakman gaat altijd respectvol en discreet te werk. Geen grote container voor op straat waarin de inboedel van uw geliefde voor oud vuil wordt achtergelaten, maar verpakte dozen en ingepakt meubilair dat netjes wordt afgevoerd per vrachtwagen.

Heeft u met spoed een ontruimer nodig? Bel dan naar 085 500 1338 voor direct contact met een ontruimingsbedrijf.

Huis ontruimen na overlijden: wie is er verantwoordelijk?

Na het overlijden van een familielid, vriend of kennis, is het nodig om het huis leeg te halen. Vaak zijn er familieleden of vrienden die deze taak uit zichzelf op zich nemen, maar dat is niet altijd het geval.

Officieel zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor de huisontruiming na het overlijden.

Deze staan vermeld in het testament van de persoon. Is er geen testament opgesteld, dan is het wettelijk bepaald dat de familieleden de erfgenaam zijn. Het kan voorkomen dat er geen familieleden (meer) zijn. In dat geval wordt de ontruiming geregeld door de verhuurder of de gemeente.

Erfenis niet- of beneficiair aanvaarden

Bent u erfgenaam maar wilt u deze erfenis niet aanvaarden? Dan bent u ook niet meer verantwoordelijk voor de huisontruiming. Houd er wel rekening mee dat als u de erfenis niet- of beneficiair aanvaardt, dat u ook geen spullen van de overledene voor uzelf mag houden. Op het moment dat u wel een deel van de inboedel meeneemt betekent dit automatisch dat u de erfenis aanvaardt.

Huis ontruimen na overlijden

Wat kost een huis ontruimen na een overlijden?

In de tabel hieronder vindt u de prijzen voor een woningontruiming na een overlijden. Zo kost het ontruimen van een seniorenwoning gemiddeld €200,- tot €900,- en betaalt u bij een grote woning met meer dan 3 kamers zo’n €1.000,- tot €2.500,-.

Waar u wel rekening mee moet houden is dat u bij een spoedontruiming een toeslag betaalt. Dit is vaak het geval na een overlijden in een verzorgingshuis: deze kamer moet dan al binnen een paar dagen na het overlijden opgeleverd worden. De spoedtoeslag verschilt per bedrijf en hangt af van de dag waarop de spoedontruiming plaatsvindt.

Huis ontruimen na overlijden: kosten 2024

Omschrijving Gemiddelde kosten*
Garage, berging en opslagruimte ontruimen €200,- tot €700,-
Kleine woning, 1 of 2 kamers ontruimen €450,- tot €1.000,-
Seniorenwoning ontruimen €250,- tot €900,-
Eengezinswoning ontruimen €800,- tot €2.000,-
Grote woning, meer dan 3 kamers ontruimen €1.000,- tot €2.500,-
Schoonmaken €20,- per uur
Vloerbedekking verwijderen €2,50 per m²
Afvalstortkosten €150,- tot €750,-
Voorrijkosten €0,25 tot €0,50 per km

*Let op: dit zijn richtprijzen die verschillen per situatie. Exacte kosten weten? Vraag een gratis offerte aan!


Huis ontruimen na overlijden?

Vind een betrouwbaar ontruimingsbedrijf bij u in de buurt!


Wanneer moet u het huis leegruimen na een overlijden?

Wanneer het huis na het overlijden leeg moet zijn, bepalen de erfgenamen vaak. Bij een huurhuis is het belangrijk om de woning zo snel mogelijk leeg te halen, zodat er geen extra huurkosten gemaakt hoeven worden. Bij een koophuis is er iets meer tijd, maar ook dan wilt u het huis waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk verkopen om extra kosten te voorkomen. Met de woningontruimers spreekt u daarom af op welke datum zij langskomen om het huis (en eventueel de tuin) leeg te halen.

Na het overlijden van een grootouder of oom of tante in het verzorgingshuis gaat het iets anders. In dat geval staat de nieuwe bewoner vaak alweer te wachten op de kamer en is het belangrijk dat de seniorenwoning zo snel mogelijk leeg is. In dat geval is een spoedontruiming een goed idee: de ontruimers halen de woning leeg en slaan de spullen tijdelijk ergens anders op. Zo kunt u op uw eigen tempo door de inboedel gaan.

Huis leeghalen na overlijden: waarop letten?

Het ontruimen van een huis na een overlijden is een emotioneel zwaar proces. We raden het aan dit te doen op een moment waarop u er klaar voor bent. Misschien is dat vlak na de uitvaart, maar het kan ook zijn dat u pas een jaar later de inboedel wil verdelen of verkopen. Hieronder geven we u een paar praktische tips, over hoe om te gaan met de huisontruiming na een overlijden. Zo weet u zeker dat u niets doet waar u spijt van krijgt.

  • Gooi niets zomaar weg: als u nog aan het rouwen bent kan het zijn dat u iets weggooit waar u later spijt van krijgt. Sla de spullen daarom eerst tijdelijk op en ga hier op een later moment nog eens doorheen.
  • Bewaar papierwerk: het lijkt verleidelijk om alle papierwerk direct weg te gooien, maar het kan zijn dat hier nog belangrijke informatie in zit. Met betrekking tot de hypotheek bijvoorbeeld. Ga daarom rustig zitten voor het papierwerk.
  • Maak samen met de ontruimers een lijst van de complete inboedel en verstuur deze (met foto’s) naar andere familieleden en erfgenamen. Misschien zijn er nog items die iemand anders graag wil bewaren terwijl u het oorspronkelijk weg zou willen doen. U kunt er ook voor kiezen deze te laten taxeren en verkopen.

Waarom ontruiming na overlijden uitbesteden?

Goede hulp tijdens een woningontruiming is belangrijk, zeker na een overlijden. Behalve fysiek is het ook vooral emotioneel zwaar om door alle persoonlijke spullen van uw geliefde heen te gaan. Het uitbesteden van de ontruiming betekent dat u eerst tijd krijgt om goed afscheid te nemen en zelf eerst te rouwen.

De belangrijkste voordelen van een professioneel ontruimingsbedrijf:

  • Zij gaan altijd respectvol en discreet te werk.
  • Het huis is in korte tijd leeg, bezemschoon en klaar voor de verkoop of verhuur.
  • U kunt later nog eens door de inboedel heen gaan als u er zelf klaar voor bent.
  • De experts geven u een persoonlijk advies met betrekking tot de afwikkeling van de inboedel.

Hier leest u meer over vervuilde woning ontruimen.


Met spoed een huisontruiming na een overlijden?

Bel en kom direct in contact met een ontruimer in uw regio!

Bel: 085 500 1338

Huis ontruiming na lijkvinding

Een lijkvinding is een traumatische ervaring die we niemand toewensen. Mocht dit toch gebeuren, ga dan niet zelf aan de slag. Een lijkvinding vereist vaak specialistische schoonmaakwerkzaamheden voordat het huis ontruimd kan worden. Ook dit kan een ontruimingsbedrijf voor u doen: zij brengen het huis weer volledig in originele staat zodat u later eventueel nog afscheid kunt nemen van het huis.

Huis ontruimen na overlijden gratis offerte

Betrouwbaar ontruimingsbedrijf gezocht? Vraag gratis offerte aan!

Op zoek naar een ervaren en betrouwbaar ontruimingsbedrijf? De ontruimers in ons netwerk werken discreet en respectvol. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de inboedel of de woning. Bovendien besparen zij u een emotioneel zwaar proces, waar u op uw eigen tijd nog eens doorheen kunt.

Vraag hier een gratis offerte op maat aan!

De offerte die u vangt is volledig op maat, zodat u precies weet wat uw ontruiming gaat kosten. De aanvraag is bovendien gratis en zonder verdere verplichtingen, zodat u nergens aan vast zit!

Start gratis offerteaanvraag!